Futbolli për Iniciativën Ekologjike të Miqësisë: ditëlindja e një lemuri të rrallë festohet në Moskë!

Gazprom programi internacional social i fëmijëve Futboll për Miqësi nisi një Iniciativë Ekologjike brenda misionit edukativ dhe humanitar të tij. Ambasadorët e rinj të programit dhe pasuesit e Futbollit për Miqësi morën pjesë në ngjarjen HAPPY BUZZ DAY që përkrahin speciet e rralla dhe të rrezikuara të kafshëve – Amur Tiger, Panda e Kuqe, Vula e Baltikut, Parrot e Madhe Figura dhe Lemur i Kuq i Ngrirë, një nga lemur-et më të mëdhenj të Madagaskarit . Rezervat e llojeve të rralla të kafshëve nga Nepali, SHBA dhe Rusia u bashkuan me misionin ekologjik.
Emri i ngjarjes nuk u zgjodh rastësisht: të njëjtën ditë një vit më parë në rezervën e lemureve Center Lemur u lind një lemur me emrin Buzz. Ai u bë një simbol i misionit ekologjik të programit Futboll për Miqësi këtë vit. Rrjeti Red Panda nga Nepali, Qendra Tigër Amur dhe Friends of the Seal Baltic nga Rusia u bashkuan me fushatën
Dhjetra veprime të tjera mjedisore dhe maratona u nisën në mbarë botën në kuadër të Iniciativës Ekologjike të Futbollit për Miqësi.
Për shembull, në Tanzani Lojtarët e Rinj të sezonit të gjashtë të programit morën një turne në Parkun Kombëtar të Tarangire së bashku me futbollistët e rinj të Akademisë së Futbollit të Tanzanisë Lengo, ku ata ishin me fat për të parë më shumë se 450 lloje të rralla të zogjve dhe kafshëve afrikane. Në Algjeri, atletët e rinj pastruan së bashku një nga stadiumet më të mëdha të futbollit komunal të vendit, duke treguar solidaritet me misionin ekologjik të programit. Në Aruba, pjesëmarrësi i sezonit 2018 Shekaili Larianne Asencion, një aktivist i shquar mjedisor, po promovon misionin ekologjik të Futbollit për Miqësi në vendin e saj të lindjes. Ajo drejton kanalin e saj Youtube, duke u treguar shokëve të saj vlerat e programit dhe domosdoshmërinë për të mbrojtur dhe ruajtur specie të rralla kafshësh në të gjithë botën. Futboll për miqësinë Ambasadorët e rinj nga Sri Lanka morën pjesë si vullnetarë që lehtësuan pasojat e përmbytjes së fundit masive në vend. Së bashku me prindërit e tyre, ata ndihmuan bashkatdhetarët e prekur për të ndryshuar efektet e katastrofës së ndezur që dëmtonin më shumë se 100,000 njerëz Nepalezë.
Me qëllim të promovimit të mbrojtjes së kafshëve të egra dhe rritjes së interesit të gjeneratave të reja në ruajtjen dhe mbrojtjen e faunës botërore, 32 Ekipet e Miqësisë të futbollit u emëruan pas llojeve të rralla dhe të rrezikuara të kafshëve. Ekipet u formuan në parimin e miqësisë që u lejon fëmijëve të kombësive dhe kulturave të ndryshme të gjejnë gjuhën e përbashkët, të mësojnë të bëjnë kompromise dhe të arrijnë fitoret së bashku. Për shembull, ekipi i Siberian Tiger përfshin pjesëmarrës nga Burkina Faso, Timori Lindor, Siria, Jemeni, Maroku dhe Jordania, dhe ekipi Imperial Woodpecker përbëhet nga atletë të rinj nga Gjermania, Belize, Guatemala, Kanada, Nikaragua dhe Sllovaki.
Kontributi thelbësor në Iniciativën Ekologjike është bërë nga Lëvizja e Shkollave të Rinjve të Rusisë që ndihmojnë në promovimin e vlerave të mbrojtjes së natyrës midis brezit të ri. Brenda kuadrit të Kampit Ndërkombëtar të Miqësisë më 9-11 qershor 2018 do të nisë një aktivitet ekologjik së bashku me përfaqësuesit e Fondeve Ekologjike në mbarë botën, të cilët do të ligjërojnë dhe kryejnë master-klasa interaktive rreth ruajtjes së specieve shtazore të zhdukura. Iniciativa ekologjike do të diskutohet në Forumin Ndërkombëtar për Miqësi në Qershor 13, 2018 që do të mbahet në një kompleks unik të Moskvarium – oqeani oceanik më i madh i mbuluar në Evropë që i jep audiencës një mundësi për të parë banorët e rrallë të botës së detit brenda duke prekur distancën.
Qëllimi kryesor i Misionit Ekologjik të Programit të Futbollit për Miqësi është të tërheqë vëmendjen e fëmijëve dhe të rriturve në problemin e mbrojtjes së mjedisit dhe qëndrimit të kujdesshëm ndaj natyrës, si dhe t’i tregojë brezit të ri se vetëm bashkimi me përpjekjet tona do ta bëjë atë e mundur për të ruajtur dhe përmirësuar botën në të cilën jetojmë.
Një kolonë e përditshme e veçantë me një hashtag #ECOINITIATIVE është postuar në të gjitha llogaritë zyrtare të programit, materialet video për çështjet ekologjike publikohen në kanalin zyrtar të Youtube – www.youtube.com/watch?v=Rmn_sxDBI7k
Një faqe e posaçme u krijua për lehtësinë e pjesëmarrësve të rinj të programit – https://myteam.footballforfriendship.com/,  ku fëmijët mund të shkarkojnë fotot e tyre, të formojnë ekipe dhe të mësojnë fakte më interesante rreth kafshëve duke përfshirë ato që janë në një nevojë për kujdes të veçantë dhe janë të përfshira në Librin e Kuq të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës dhe Librin e Kuq të të Dhënave të Federatës Ruse.
“Rëndësia e një misioni ekologjik nuk duhet të nënvlerësohet – aktivitetet njerëzore kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në ndryshimin e klimës së planetit tonë.Çdo ditë po përballemi me fatkeqësitë natyrore si rezultat i të cilave vuajnë njerëzit në mbarë botën. Në këtë kontekst, një mision ekologjik i programit të Futbollit për Miqësi ka synime të përbashkëta me Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së dhe me Marrëveshjen e Klimës së Parisit – për të ndihmuar në ndërmarrjen e veprimeve urgjente për të luftuar ndryshimet klimatike dhe ndikimet e saj , për të ruajtur dhe përdorur në mënyrë të qëndrueshme oqeanet, dete dhe detare, si dhe restaurimin e ekosistemeve tokësore dhe duke favorizuar përdorimin e saj racional “, tha Vladimir Kuznetsov, drejtor i Qendrës së Informacionit të Kombeve të Bashkuara në Moskë.
“Eshtë jashtëzakonisht e rëndësishme që programi Social i Fëmijëve për Futboll për Miqësi po zbaton ngjarje të tilla ekologjike dhe tërheq vëmendjen e fëmijëve dhe të të rriturve në të gjithë botën për problemin e zhdukjes së kafshëve të rralla. Sa me shume te flasim për këtë problem, aq më i madh është shansi që me përpjekje të përbashkëta do ta ruajmë biodiversitetin e Planetit tonë. I jam mirënjohës organizatorëve të Programit të Futbollit për Miqësi për mundësinë për të ndarë me pjesëmarrësit e rinj informacionin jo vetëm për Red Pandas, por edhe për aktivitetet që kryhen nga Fondi ynë si dhe rezervat e Nepalit për të kursyer dhe rritur popullsinë e faunës botërore “, tha Ang Phuri Sherpa, Drejtor i Rrjetit të Panda Red, Nepal .
“Kjo është shumë e rëndësishme për ne që të tregojmë sa më shumë njerëz të jetë e mundur për tigrin Amur. Tigrat nuk mund të ruhen pa kafshë të zhveshura dhe pyje që janë burimet kryesore për njerëzit. Doubtless një iniciativë ekologjike e programit Futboll për Miqësi jep një kontribut të rëndësishëm për ruajtjen e tigrave Amur si dhe kafshëve të tjera të zhdukura në mbarë botën. Më e këndshme për ne është fakti se tani kemi një mundësi të mrekullueshme për të njohur fëmijët nga e gjithë bota me jo vetëm tigërin Amur i cili është një simbol ekologjik i vendi, por edhe me natyrën unike të Rusisë “, tha Sergej Aramilev, Drejtori i Përgjithshëm i Qendrës Tigër Amur, Rusi.
“Problemi i mjedisit të pastër dhe të shëndetshëm ka të bëjë me të gjithë dhe paraqet interes të përbashkët për të gjithë njerëzit në mbarë botën, secili prej nesh duhet të kontribuojë në promovimin e vlerave mjedisore në të gjithë globin. ruajtja e llojeve të rralla dhe të rrezikuara të kafshëve “, tha ambasadori i ri i programit të Futbollit për Miqësi Stoyanna Grace Stewart (Ishujt Kajman, 12 vjeç).
HISTORIKU
Që nga viti 2013, PJSC Gazprom ka organizuar programin social ndërkombëtar të fëmijëve për Futboll për Miqësi. Vlerat kryesore të promovuara nga pjesëmarrësit e programit përfshijnë miqësinë, barazinë, drejtësinë, shëndetin, paqen, përkushtimin, fitoren, traditën dhe nderin. Pjesëmarrësit janë Lojtarë të Rinj (vajza dhe djem, përfshirë ata të sfiduar fizikisht), si dhe Gazetarë të Rinj që mbulojnë ngjarjet e F4F në kuadër të Qendrës për shtyp të Fëmijëve për Futboll për Miqësi. Shtrirja gjeografike e programit zgjerohet çdo vit: nga 8 vende në vitin 2013 në 211 vende në 2018. Gjatë pesë viteve të fundit, më shumë se 3.700 njerëz kanë marrë pjesë në program. Futbolli për Miqësi mbështetet nga FIFA, UEFA, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar, federatat e futbollit të vendeve të ndryshme, fondet ndërkombëtare për bamirësi të fëmijëve dhe klubet kryesore të futbollit në botë.